Castelul Bran

Povestea Castelului Bran incepe in 1211, cand Regele Ungariei daruieste Tara Barsei cavalerilor teutoni, cu scopul de a apara sud-estul Transilvaniei de pecenegi si cumani. Teutonii ridica la Bran (“bran” insemnand “poarta” in turca) o fortareata, dar nu peste mult timp sunt izgoniti din regiune. Intre 1377 – 1388, tot din ordinul unui rege maghiar, se incepe constructia unui castel pe stanca abrupta dintre Magura si Dealul Cetatii. Pozitia asigura o vedere buna catre dealurile invecinate, Tara Barsei si Valea Moeciu. Pe langa rolul de aparare, castelul era si vama (era retinut 3% din valoarea marfii care intra si iesea din Transilvania). In timpul celei de-a doua domnii a lui Vald Tepes, armata sa trece prin Bran si ataca Brasovul pentru a rezolva un conflict cu sasii care cerau taxe vamale tot mai mari si il sutineau pe oponentul sau la tron. In urma atacului au murit sute de sasi, comunitatea saseasca zugravindu-l pe domnitor in cronicile ulterioare drept un tiran extrem de sangeros.
Un nou moment de cotitura in istoria castelului are loc o data cu alipirea Translivaniei la Romania Mare. In 1920 cetatenii Brasovului ofera castelul Reginei Maria, care il restaureaza si il transforma in resedinta regala. Dupa moartea Reginei, castelul ii revine Principesei Ileana, iar inima Reginei este depusa in cripta unei capele sapata intr-o stanca, dincolo de valea castelului. 
In perioada comunista a fost confiscat de stat si transformat in muzeu, iar din 2009 a intrat in posesia mostenitorilor legali.

Programul de vizitare a castelului poate fi consultat pe site. Pretul unui bilet este de 35 lei.

http://www.castelulbran.ro/
http://www.bran-castle.com/

Categorii: Bran, Romania
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *