Cheile Oltetului au o lungime de aproximativ 2 km, 670m altitudine si separa Muntii Capatanii (in partea dreapta) de Muntii Parang (in stanga cheilor).
Se afla la marginea localitatii Polovragi din judetul Gorj. Drumul de acces trece pe langa Manastirea Polovragi, cheile incepand chiar din spatele acesteia. Zona a fost declarata arie naturala protejata, incluzand si Pestera Polovragi aflata nu departe de manastire, dar si o padure de castani comestibili cu vegetatie mediteraneana (Padurea Polovragi). Pestera Polovragi este cunoscuta si drept Pestera lui Zalmoxis, existand o legenda care spune ca zeul dacilor ar fi salasluit aici. De altfel, numele localitatii ar putea veni de la o planta (polovraga) folosita de daci pentru vindecarea bolilor. Pestera are 10 km, dintre care 900m sunt vizitabili de publicul larg. Deasupra pesterii, la 1.000 m altitudine, in Poiana Padesului se afla ruinele unei cetati dacice, despre care se crede ca ar putea fi cetatea Arcina, numita de Ptolemeu “unul dintre cele mai stralucite orase din Dacia”. Tot aici poate fi vazuta si Crucea lui Ursache (1808), seful plaiesilor din zona Novacilor.
Rezervatia Cheile Oltetului ocupa aproximativ 150 hectare. Distanta minima dintre cei doi munti este de 70 cm si poate fi observata in zona Pesterii Polovragi. Apele Oltetului sunt in unele puncte greu vizibile, acestea aflandu-se si la 25 m sub nivelul drumului.
Este recomandat sa se circule cu atentie si in liniste cat mai aproape de versant, caderile de pietre sunt destul de frecvente.
Adaugati comentariu