Biserica fortificata din Cisnadioara

Biserica fortificata de la Cisnadioara, construita intre 1162 si 1223, este reprezentativa pentru stilul romanic din Transilvania. Asezata in varful unui deal stancos, in sudul satului Cisnadioara, biserica este inconjurata de un zid cu creneluri construit la inceputul secolului al XIII-lea.
In interior sunt asezate placi comemorative ale soldatilor germani si austro-ungari care au cazut in 1916 in luptele din regiunea Sibiului.
Biserica este folosita pentru expozitii si spectacole, fiind apreciata pentru acustica impresionanta.

Exista si o legenda despre intemeierea cetatii. Se spune ca in vremuri vechi traia un vrajitor care avea trei fete ajunse la vremea maritisului. Au venit sa le ceara de neveste trei printi care au promis ca le vor ridica fiecareia cate o cetate, exact asa cum isi doreau ele. Cele doua fiice mai mari, fiind mai mandre din fire, au ales doua varfuri inalte pe care sa fie ridicate doua castele: unul la Talmaciu si unul la Slimnic. Mezina, cuminte si timida, si-a ales cel mai mic varf, Michelsberg, si si-a incredintat dorinta lui Dumnezeu, fara ajutorul caruia nimic nu poate sa existe si sa dainuie. Peste secole, cetatile fiicelor mai mari au ajuns ruine, iar cea de la Cisnadioara s-a pastrat cel mai bine. 

http://printransilvania.ro/biserica-cetate-din-cisnadioara-sibiu
http://www.sibiul.ro/sate-din-sibiu/cisnadioara.html

Categorii: Cisnadioara, Romania
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *