Cula Duca

Cula Maldarescu (Duca) este situata nu departe de centrul comunei Maldaresti din judetul Valcea, in apropierea Culei Greceanu si a Bisericii Sf. Nicolae, cele trei monumente constituind Complexul Muzeal Maldaresti.

Semnificatia cuvantului “cula” deriva din turcescul “kule”, care desemneaza un turn. Acest tip de constructie a fost raspandit in Peninsula Balcanica, iar pe teritoriul Romaniei in Oltenia si vestul Munteniei. Este o locuinta intarita in forma de turn care are drept caracteristici principale: un parter inalt, masiv, pereti grosi varuiti in alb si prevazuti cu metereze pentru tragere, scari interioare bine protejate, ascunzatori greu accesibile, dar si cerdac cu arcade. Parterul era folosit ca spatiu de depozitare, iar etajele pentru locuit. Au fost ridicate de micii boieri olteni, ca masura de aparare impotriva amenintarilor turcilor de la Vidin si Ada-Kaleh (carjaliii și pazvangiii) si ale cetelor razlete de haiduci. 

Cula Maldarescu (I. G. Duca) a fost construita in anul 1812 de catre Gheorghita Maldarescu. Constructia de forma dreptunghiulara este alcatuita dintr-un parter si doua etaje. Remarcata pentru decorul deosebit de autentic, aceasta cladire a fost folosita foarte des in productiile cinematografie, aici turnandu-se filme de referinta ca “Neinfricatii”, “Drumul oaselor”, “Iancu Jianu – Haiducul”.
La inceputul secolului XX, omul politic I.G.Duca, indragostit de pitorescul locului, cumpara doua hectare de pamant si cula Maldarescu, aflata in paragina, pe care o restaureaza, redandu-i aspectul de altadata.  Tot el este si cel care, prin pasiunea pentru traditie si autentic, a incercat sa ii amenajeze interiorul intr-un mod cat mai original. Astfel, aflam ca la 1912 “pe tavanuri sunt spanzurate tot felul de candele de argint si caldarusi de arama din care atarna flori; pe pereti sunt insirate farfurii lucrate de tarani, icoane vechi adunate de la batranii satelor, prosoape, cruci, sfesnice cumparate de prin balciuri indepartate; pe jos si pe scaune sunt intinse intr-o neregula placuta tot felul de scoarte, laicere si covoare vechi.” Intrucat in timp multe din aceste obiecte au disparut, s-a organizat o expozitie permanenta, care pastreaza in linii mari, aceeasi tendinta de la inceputul secolului.
Casa memoriala I. G. Duca a fost construita in perioada 1910 – 1912 de catre omul politic liberal pentru a fi folosita drept casa de vacanta. Actuala constructie reflecta prin dimensiuni si amenajare bunul gust si modestia unui om care, desi ajuns prim-ministru, a reusit sa pastreze in tot ce a facut simtul masurii.

Program de vizitare: zilnic, de la 10:00 – 18:00 (vara); de la 9:00 – 17:00 (iarna); lunea – inchis.
Pretul unui bilet: 5.50 lei

www.kule.ro

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
2 Comentarii

Adaugati comentariu

 *