Cula Greceanu este situata nu departe de centrul comunei Maldaresti, judetul Valcea, in imediata apropiere a Culei Duca si a bisericii Sfantul Nicolae. De altfel, vizitarea cu ghid a celor doua monumente istorice, precum si a Casei I. G. Duca, este inclusa pe acelasi bilet.
Semnificatia cuvantului “cula” deriva din turcescul “kule”, care desemneaza un turn. Acest tip de constructie a fost raspandit in Peninsula Balcanica, iar pe teritoriul Romaniei in Oltenia si vestul Munteniei. Este o locuinta intarita in forma de turn care are drept caracteristici principale: un parter inalt, masiv, pereti grosi varuiti in alb si prevazuti cu metereze pentru tragere, scari interioare bine protejate, ascunzatori greu accesibile, dar si cerdacul cu arcade. Parterul era folosit ca spatiu de depozitare, iar etajele pentru locuit. Au fost ridicate de micii boieri olteni, ca masura de aparare impotriva amenintarilor turcilor de la Vidin si Ada-Kaleh (carjaliii și pazvangiii) si ale cetelor razlete de haiduci.
Existenta Culei Greceanu este legata de legenda capitanului Tudor Maldar din oastea lui Mihai Viteazul. Cazut prizonier al tatarilor, a castigat inima frumoasei fiice a hanului tatarilor si si-a recapatat astfel libertatea. Cei doi si-ar fi gasit adapost in cula din Maldaresti. Constructia actuala este din secolul al XVIII-lea, fiind refacuta de boierul Gh. Maldarescu si de sotia sa Eva, ctitori si ai Bisericii Sf. Nicolae din vecinatate.
Cula are trei nivele. Usa de intrare este puternic intarita. Cerdacul are arcade trilobate, iar ferestrele de la nivelul inferior sunt protejate cu piatra traforata in stil brancovenesc. Intr-una dintre incaperi, mostenitoarea Olga Greceanu a pictat in 1934 o fresca a stramosilor dupa potretele din pronaosul bisericii. La nivelul al treilea sunt expuse costumele folosite la filmarea peliculei “Aferim!” (2015) a lui Radu Jude.
Program de vizitare: zilnic, de la 10:00 – 18:00 (vara); de la 9:00 – 17:00 (iarna); lunea – inchis.
Pretul unui bilet: 5.50 lei
Adaugati comentariu