Eselnita este un sat din judetul Mehedinti, aflat la 7 km de Orsova, in zona deosebit de pitoreasca a Rezervatiei Cazanelor. Localitatea a fost stramutata in perioada amenajarii Portilor de Fier I (1976 – 7982), vechea vatra a asezarii aflandu-se acum sub apele lacului de acumulare. De-a lungul Dunarii se afla numeroase pensiuni care ofera cazare si excursii pe fluviu turistilor.
Obiective turistice din zona:
Cazanele Dunarii reprezinta cea mai ingusta si cea mai grandioasa zona din Defileul Dunarii. Se intinde intre gurile de varsare ale raurilor Plavisevita si Ogradena, cu doua regiuni distincte, Cazanele Mari (3,8 km) si Cazanele Mici (3,6 km), despartite de micul golf Dubova. Regiunea are un climat similar celui submediteraneean, adapostind multe specii de plante si animale protejate.
Statuia lui Decebal – cea mai mare sculptura in piatra din Europa (55m inaltime). Se afla in zona Cazanelro Mici, pe Valea Mracuniei, la confluenta cu Dunarea. Realizarea sculpturii a durat 10 ani si a fost executata de 12 alpinisti, sub indrumarea sculptorului Florin Cotarcea.
Tabula Traiana – se afla tot in zona Cazanelor Mici, pe malul sarbesc. A fost realizata in vremea imparatului roman Traian, pentru a comemora marsul triumfal al armatei romane si victoriile in lupta cu dacii din 105. Tabula a fost inaltata cu 30m pentru a nu fi acoperita de ape la realizarea barajului Portile de Fier. IN trecut existau 10 asemenea tabule, dar aceasta este singura care s-a conservat.
Cetatea Tricule (“trei turnuri” in limba turca) a fost ridicata in secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea otomana. A fost inundata la constructia barajului, actualmente fiind vizibile doua turnuri (care aveau 10m inaltime), ruinele celui de-al treilea putand fi vazute doar cand scade nivelul Dunarii.
Manastirea Mraconia a fost recent construita pe malul Dunarii, in locul vechii manastiri care, ca si celelalte monumente din zona, se afla acum sub apele lacului de acumulare.
Pestera Veterani este situata in zona Cazanelor Mari, in masivul Ciucaru Mare si este accesibila doar dinspre Dunare. Are 64 m, o galerie de acces si o sala principala in care se afla si o fantana, numita “Fantana Turcului”. A fost considerata sanctuar al zeului Zalmoxes de catre daci, iar datorita pozitiei sale strategice a fost de mai multe ori fortificata cu ziduri de piatra, astazi partial vizibile.
Pestera Ponicova – este situata de asemenea in masivul Ciucaru Mare. Accesul se poate face atat de pe uscat, cat si de pe Dunare, cu barca.
In zona creste testoasa lui Hermann sau testoasa banateana, o specie protejata fiind in pericol de dispartie. La inceputul lunii mai, pe versantii calcarosi ai Ciucarului Mare, poate fi admirata (dinspre Dunare) laleaua galbena de Cazane (tulipa hungaryca).
Adaugati comentariu