Gradina Botanica din Craiova

Gradina Botanica din Craiova a fost infiintata in 1952 sub indrumarea profesorului universitar Al. Buia, atunci cand Parcul “7 Noiembrie – Fantana Jianu” a fost donat Institutului Agronomic din Craiova. Scopul infintarii a fost acela de a servi ca material didactic pentru studentii de la facultatile de agronomie si horticultura din cadrul institutului. Din 2002, gradina poarta numele intemeiatorului ei, Al. Buia.
Gradina Botanica Universitara Craiova are o locatie si la Ranca unde profesorul universitar Marin Paun a amenajat incepand in 1978 o gradina montana, tot pentru uz didactic.
Lacul de 900 m2 este alimentat de paraiasul care porneste de la Fantana Jianu. Aceasta din urma a fost construita la 1800 de boierul Hagi Stan Jianu in mahalaua de la periferia Craiovei de atunci. Era loc de popas pentru carutasi, iar sacagii transportau si vindeau apa de la aceasta fantana in oras. Potrivit traditiei, si haiducul Iancu Jianu ar fi poposit la hanul din apropierea fantanii. Poetul Alexandru Macedonski (1854 – 1920) a copilarit in aceasta zona, casa parintilor sai fiind asezata pe actualul teritoriu al gradinii. In memoria acestuia aproape de intrarea in Gradina Botanica a fost amplasat un bust.
De-a lungul paraiasului pot fi admirati chiparosii de mlastina (Taxodium distichum) care actualmente au circa 40 de ani si sunt originari din America de Nord. Considerat o “fosila vie”, acest tip de arbore traia si la noi, iar din ramasitele lui s-a format o parte din carbunele de pamant exploatat la Petrosani. 

www.gradinabotanicadincraiova.ro
www.monumenteoltenia.ro/fantana-jianu-craiova

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *