Palatul Brukenthal din Avrig

Palatul Brukenthal este situat in centrul orasului Avrig, la 20 km de Sibiu. A fost resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal ( guvernatorul Transilvaniei in perioada 1777 – 1787).
Construit intre 1760-1764 in stil baroc, a avut ca sursa de inspiratie palatele austriece Schönbrunn si Laxenburg. In 1948, ansamblul a fost nationalizat, in incinta lui functionand un sanatoriu. Din 1999 a fost preluat si restaurat partial de Fundatia “Samuel von Brukenthal”. In prezent, in vechea oranjerie au fost amenajate spatii de cazare si doua sali pentru organizarea de evenimente. 
Parcul din incinta ansamblului este probabil singura gradina-monument din Transilvania de Sud, amenajata in stil baroc. In vechea Oranjerie erau adapostite pe timpul iernii plante exotice: lamaii si portocalii de Sevilla, ananasi, pepeni si caisi. Cladirea era incalzita din afara prin tevi cu aer cald si era organizata in zone cu temperaturi diferite, adaptate speciilor adapostite. Una dintre atractiile principale era cactusul Regina Noptii care inflorea o singura data pe an, moment celebrat printr-un eveniment de societate.
Pe terenul din fata Oranjeriei era amenajata Gradina Olandeza, imprejmuita de ziduri pentru a crea un microclimat cald. Acest lucru permitea cultivarea unor specii exotice: smochini, migdali, curmali, arbori de nucsoara si cafea. Fructele de ananas erau foarte apreciate la pietele locale.
Din colectia de plante de altadata au supravietuit doar arborii-lalea, obtinuti de Brukenthal din America, prin intermediul Curtii de la Viena.
Palatul Brukenthal era cunoscut, in secolul XVIII-lea, dincolo de granitele tarii drept “Edenul transilvanean”.  Parcul a fost gandit de baron nu numai ca un loc de delectare, ci si ca un domeniu agricol modern, unde erau cultivate vita-de-vie, legume si fructe, cu scopul de a se intretine din propriile venituri.

Fundatia “Samuel von Brukenthal” isi propune ca in anii urmatori sa redea ansamblului stralucirea de odinioara.
Intrarea este libera.

http://www.palatulbrukenthalavrig.ro/

Categorii: Avrig, Romania
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *