Statiunea Paltinis este situata la 30 km de orasul Sibiu, in Muntii Cindrel (Carpatii Meridionali), la 1.448m altitudine.
Initial s-a numit “Hohe Rinne”, dupa numele unui izvor din zona, care poate fi vazut si astazi, in apropierea telescaunului. Apoi denumirea a fost schimbata in “Paltinis”, dupa numele unuia din varfurile Muntilor Cindrel si datorita padurilor de paltin din zona.
In 1891, primaria comunei invecinate Cristian a pus la dispozitia Asociatiei Carpatine a Turistilor din Transilvania (Siebenbürgischer Karpathenverein) terenul pentru statiune si materialele de constructie necesare pentru primele cladiri. Asociatia Carpatina a asigurat resursele financiare, primind in schimb dreptul de administrare si utilizare gratuita a cabanelor timp de 50 de ani (intre 1891-1941).
Statiunea a fost inaugurata la 10 iunie 1864, fiind prima statiune montana din Romania. Arhitectura constructiilor din Paltinis a fost inspirata de casele de vacanta din Tirolul austriac. Dintre ele s-au pastrat “Casa de Cura Hohe Rinne” si “Casa Monaco”. Accesul in Paltinis se facea pe jos, calare, cu carute sau cu omnibuzele statiunii, trase de cai.
Factorul terapeutic principal îl reprezintă climatul alpin cu aer puternic ozonizat, bogat în aerosoli şi radiaţii ultraviolete, recomandat in tratarea asteniilor, a surmenajului fizic si intelectual, a anemiilor, a sechelelor pulmonare, precum si a deficientelor de crestere la copii.
Atractii turistice in Paltinis:
– Trasee in Muntii Cindrel si la Iezerele Cindrelului. Traseele sunt bine marcate, iar vara pot fi gasite foarte usor afine si zmeura. Varful Oncesti (1713m) se afla la 15 minute de mers de la statia de telescaun.
– Schitul Paltinis, cu hramul “Schimbarea la fata”, este situat chiar la intrarea in Paltinis. A fost ctitorit de Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului. Biserica schitului a fost construita in 1930 in stilul vechilor biserici transilvanene, din lemn de brad si acoperita cu sindrila. In curtea schitului se afla mormantul filosofului Constantin Noica, care si-a petrecut ultimii ani din viata la Paltinis si care strabatea zilnic drumul prin padure catre schit.
– Vila Noica – in care a locuit filosoful intre 1984 si 1987. Dupa 1990, vila a fost achizitionata de Fundatia Humanitas. A fost restaurata, camera lui Constantin Noica de la etaj a fost conservata in forma in care era in 1987, iar restul camerelor au devenit locuinte de studiu pentru tinerii doctoranzi in filosofie.
– Arena Platos si partia Oncesti, cu telescaun, unde se poate schia de obicei in perioada decembrie – aprilie.
– Parcul de aventura Arka Park cu trasee si activitati atat pentru copii, cat si pentru adulti.
In zona mai pot fi vizitate: satul Rasinari, locul de nastere a lui Emil Cioran si Octavian Goga, orasul Sibiu, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA.
Adaugati comentariu