Panagia este un sat de munte din partea nord-estica a Insulei Thassos, la 10 km de portul Limenas. Este situat la altitudinea de 300 de metri.
Denumirea “Panagia” (Maica Domnului) provine de la biserica principala a satului, inchinata Sfintei Maria. Aceasta este si cea mai veche biserica din insula.
Ca si celelalte sate montane de pe insula, a fost infiintat in secolul al XVII-lea, cand incursiunile piratilor i-au fortat pe locuitori sa se adaposteasca in locuri cat mai izolate pe munti. A fost capitala insulei in timpul Revolutiei Grecesti de la 1821. Actualmente are 900 de locuitori.
Casele sunt construite in stil macedonean, cu ziduri albe, acoperisuri din lespezi de piatra si verande sau balcoane de lemn marginite de flori colorate. Strazile sunt de piatra, incadrate de multe ori de canale in care se scurg apele racoritoare ale catorva paraiase. Din acest motiv, Panagia este un loc racoros in zilele toride de vara.
Cel mai animat loc este centrul satului unde locuitorii si turistii se aduna la o cafea sau la un pahar de apa sau tsipuro in tavernele si barurile amenajate langa fantani cu apa proaspata de izvor.
Pe 15 august, de Sfanta Maria, locuitorii o sarbatoresc pe protectoarea orasului. Dupa slujba religioasa, in curtea bisericii se servesc mancaruri traditionale.
La Panagia se poate vizita si vechea fabrica de ulei de masline (1915). La magazinele din sat se vand produse traditionale, ca dulceata de nuci verzi sau smochine, mierea de pin (in trecut Thassos era denumita “insula albinelor”), tsipuro, ulei extravirgin de masline, ceaiuri si plante aromatice.
La 15 minute de Panagia, accesibila pe o poteca foarte pitoreasca, se afla Pestera Dragonului (Drakotripa).
www.thassos-view.com
www.go-thassos.gr
Adaugati comentariu