Biserica Sfantul Nicolae din Bari

Biserica Sfantul Nicolae din Bari este simbolul si mandria orasului italian din inima regiunii Puglia. Este situata foarte aproape de apele albastre-verzui ale Marii Adriatice si pazita cu grija de peste 900 de ani de vechile ziduri ale cetatii marinaresti.
Povestea aducerii moastelor Sfantului Nicolae s-a pastrat cu drag si cu maximum de detalii pana in zilele noastre.
In secolul al XI-lea, sfantul era deja considerat protectorul marinarilor. Orasul Bari avea relatii comerciale cu Antiohia, iar ruta maritima catre aceasta cetate din Siria trecea prin portul orasului Mira, pe atunci cetate elena (astazi face parte din regiunea turceasca Antalia). Aici se afla, de peste 750 de ani, mormantul Sfantului Nicolae. 
In 1087, trei nave incarcate cu cereale, pe care se aflau 62 de marinari si comercianti din Bari, au ridicat ancora spre Antiohia. Pe drum, s-a nascut ideea de a fura moastele Sfantului Nicolae pentru a le pazi de incursiunile din ce in ce mai dese ale turcilor, dar si pentru a creste prestigiul orasului. Marinarii au fost descurajati cand au vazut ca Mira era plina de turci adunati aici pentru inmormantarea unei capetenii a lor. Dupa ce si-au incheiat treburile negustoresti in Antiohia, unde au aflat ca si venetienilor le venise o idee asemanatoare, au facut rapid cale intoarsa spre Mira. Aici 15 marinari au ramas pe nave, iar restul de 47 s-au indreptat spre biserica in care se afla mormantul Sfantului Nicolae, pazit de un soldat si trei calugari. Prefacandu-se a fi pelerini, au intrebat unde se afla moastele, dar monahii nu au vrut sa le arate decat amenintati cu sabia. Ajunsi in fata mormantului, marinarii au avut un moment de ezitare: se spune ca doar tanarul Matteo a indraznit sa il sparga cu o ranga de fier si sa ia ramasitele sfantului. Apoi le-au ascuns intr-o cutie de lemn acoperita cu sofe cumparate din Antiohia. Bucati de scanduri din aceasta cutie mai pot fi vazute inca in biserica din Bari.
Navele au intrat in portul din Bari in dupa-amiaza duminicii de 9 mai, fiind intampinate de o multime mare de oameni in sarbatoare. Dupa mai multe discutii, s-a decis ca moastele sa fie adapostite in palatul fostului guvernator bizantin care a fost transformat treptat treptat in biserica.
La 1 octombrie 1089, Papa Urban al II-lea a depus moastele in altarul din cripta bisericii, unde se afla si in prezent: “Dam de veste tuturor bisericilor crestine ca… din cetatea Mirei, aduse pe mare de marinarii barezi, au ajuns la Bari moastele Sfantului Nicolae.”
Biserica a fost construita intre 1087 si 1100 si conserva inca stilul romanic reprezentativ pentru regiunea Puglia. In prezent apartine ordinului dominican si tine de Vatican, avand denumirea de “biserica pontificala” (Basilica Pontificia San Nicola di Bari).
Moastele Sfantului Nicolae se afla in altarul din cripta bisericii, accesibila fie din absida dreapta, fie din cea stanga. Altarul este deosebit de frumos, la fel si podeaua din mozaic realizat cu materiale provenind din diverse zone geografice. In cripta a fost permisa si constructia unui mic altar ortodox de lemn, datorita prezentei foarte mari a pelerinilor din Europa de Est, mai ales din Rusia. De altfel, in piata din fata bisericii a fost amplasata o statuie a Sf. Nicolae donata de Vladimir Putin. In cripta se tin atat slujbe catolice, cat si ortodoxe.
Icoane si diverse suveniruri legate de figura sfantului pot fi achizitionate din magazinul din dreapta bisericii.
“Mirul” Sfantului Nicolae este apa care se formeaza in mormantul sfantului si care se forma si in Biserica din Mira. In documentele de epoca se mentioneaza ca atunci cand marinarii au pus stapanire pe moaste, acestea pluteau in lichid. Denumit “acqua manna” de italieni sau “mir” de ortodocsi, lichidul a fost analizat in 1925 in Laboratorul Universitatii de Chimie din Bari si s-a ajuns la concluzia ca este o apa cu o puritate deosebita. In fiecare an, pe 9 mai, cand tot orasul il celebreaza pe sfant, lichidul (aproximativ o jumatate de litru) este colectat intr-o sticla, apoi varsat in vase cu apa sfintita. Sticlute continand acest lichid pot fi achizitionate din magazinul de langa biserica.
In fiecare an, intre 7 – 9 mai, este celebrata sarbatoarea Sfantului Nicolae (Sagra di San Nicola): statuia din interiorul bisericii este dusa pe malul marii, unde este salutata de pelerini, iar apoi purtata pe strazile inguste ale orasului vechi. Pe 22 mai are loc sarbatoarea ortodoxa rusa (dupa calendarul iulian), cand pelerinii vin in numar foarte mare pentru a se inchina la moastele sfantului. Celebrarea liturgica are loc pe 6 decembrie, ziua cand Sfantul Nicolae este sarbatorit deopotriva de catolici si ortodocsi.

http://www.basilicasannicola.it 

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *