Biserica Sfantul Mihail din Viena

Biserica Sfantul Mihail din Viena este situata pe una din laturile Pietei Sf. Mihail (Michaelerplatz).
Forma actuala dateaza din 1792, dar este una dintre cele mai vechi biserici ale orasului, avand peste 800 de ani. Arhitectura ei este marcata de o multime de stiluri caracteristice epocilor care au trecut peste ea, de la romanic si gotic timpuriu pana la neoclasic.
Deasupra intrarii principale in biserica se afla un grup statuar spectaculos realizat de italianul Lorenzo Mattielli: Sfantul Arhanghel Mihail luptandu-se cu diavolul. Dar partea cea mai surprinzatoare poate fi admirata in interiorul cladirii: altarul este decorat cu un ansamblu monumental in stil rococo, numit “Caderea ingerilor”. Pare o adevarata avalansa de ingeri din alabastru izgoniti pentru totdeauna din cer. Autorul este acelasi sculptor italian, Lorenzo Mattielli. In centrul altarului, doi ingeri sustin o icoana bizantina a Sfintei Fecioare Maria, denumita “Maria Candida”, apartinand Scolii cretane de iconografie.
Orga aurita (1714) este cea mai mare orga in stil baroc din Viena. Joseph Haydn a cantat la ea, iar Recviemul lui Mozart a fost interpretat pentru prima data in aceasta biserica.
In criptele de sub biserica erau ingropati cei mai instariti vienezi. Conditiile climatice din subterane au facut ca multe dintre cadavre sa fie foarte bine conservate. Acestea sunt prezentate in sicrie deschise decorate cu flori si cranii.
Intrarea in biserica este libera, iar pretul pentru vizitarea cu ghid a criptelor este de 7 euro.
www.michaelerkirche.at

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *