Salzburg, orasul lui Mozart

Salzburg este capitala landului omonim din Austria, situat in vecinatatea granitei cu Germania (Bavaria).
Istoria si bogatia orasului s-au tesut in jurul “aurului alb”: sarea exploatata in zonele invecinate de celti, din timpuri foarte indepartate. Triburile celtice s-au unit in regatul Norikum, cucerit mai tarziu de romani si redenumit Juvavum. Asezarea avea o importanta strategica, aflandu-se la marginea nordica a Alpilor. In Evul Mediu, episcopul franc Rupert (sanctificat si sarbatorit pe 24 septembrie) intemeiaza Manastirea Sf. Petru. Salzburg va fi condus de-a lungul timpului de episcopi, dintre care cel mai cunoscut este Wolf Dietrich von Raitenau, cel care a reconstruit domul si a refacut centrul orasului in stil baroc, asa cum il putem vedea si astazi.
Obiective turistice:
Fortareata Hohensalzburg, de unde poate fi admirata panorama orasului. Veche de peste 900 de ani, este cel mai mare castel conservat din Europa. Din 1892, accesul spre cetate se face cu ajutorul unui funicular.
Domul din Salzburg este considerat cea mai timpurile constructie bisericeasca italiana la nord de Alpi. Mozart a cantat la orga situata in dreapta altarului. Tot aici a fost botezat intr-o cristelnita ce mai poate fi inca vazuta. Langa dom poate fi vizitata somptuoasa resedinta (Residentz) a printilor arhiepiscopi.
Manastirea Sfantul Petru, fondata de Sf. Rupert, este cea mai veche manastire inca functionala din zona germanica. Cimitirul ei este considerat printre cele mai frumoase locuri de odihna vesnica. Aici se afla mormintele lui Santino Solari, arhitectul italian care a contribuit la constructia multora dintre cladirile orasului, Nannerl Mozart, sora compozitorului, Michael Haydn. Intr-una din laturile dealului Monchsberg pot fi vizitate catacombe crestine.
Castelul si gradinile Mirabell au apartinut arhiepiscopului Wolf Dietrich si au fost dedicate iubitei sale, Salome, care i-a daruit zece copii. Relatia cu aceasta, nepermisa de biserica, i-a adus dizgratia politica si a sfarsit in temnitele fortaretei Hohensalzburg.
In sudul orasului se afla faimosul castel Hellbrunn, un “palat al placerilor” construit de Markus Sittikus in stil italian.
Salzburg este supranumit si “orasul festivalurilor”. Din secolul al XIX-lea aici este organizat Festivalul Mozart.
Cele mai multe obiective turistice pot fi vizitate cu Salzburg card.
http://www.salzburg.info/en

Categorii: Austria, Salzburg
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *