Castelul Aragonez din Ischia

Castelul Aragonez din Ischia se inalta pe o mica insula de origine vulcanica, legata de versantul oriental al Insulei Ischia printr-un pod de piatra lung de 220 m.
Prima fortareata a fost construita in 474 i.Hr. de Hiero I din Siracuza, venit in ajutorul cumanilor in razboiul impotriva tirenienilor. Dupa castigarea bataliei, Hiero I a primit drept recompensa insula Ischia si castelul. In 315 a.C., romanii au fondat la Ischia cetatea Aenaria si cel mai probabil au folosit castelul ca fort de protectie. In secolele succesive insula a fost atacata de vizigoti, vandali, ostrogoti, arabi etc. In 1301, vulcanul Epomeo de pe insula a erupt si foarte multi locuitori s-au refugiat pe stanca inalta de 113m pe care era construit castelul. In 1441, Alfonso de Aragon a reconstruit castelul si l-a legat de insula printr-un pod. Locuitorii din Ischia si-au gasit din nou refugiu in castel, de data asta din cauza incursiunilor piratilor.  La sfarsitul secolului al XVI-lea, pe stanca locuiau 1892 de familii si existau 13 biserici. Cand amenintarile piratilor au trecut, ischitanii si-au construit locuinte in zone mai accesibile si mai fertile ale insulei. Castelul a fost folosit de Ferdinand I, rege de Napoli, drept inchisoare politica. In 1860, o data cu sosirea lui Garibaldi la Napoli, insula Ischia s-a unit cu Regatul Italiei.

Accesul in castel se face printr-un tunel sau cu ajutorul unui lift modern. Este deschis tot timpul anului, de la 9.00 pana la apus.
Pretul unui bilet: 10 euro. 
Vizita dureaza aproximativ o ora jumatate. De-a lungul traseului exista doua cafenele si o librarie.

Atractii de la Castelul Aragonez:

  • Chiesa dell’Immacolata (secolul XVIII)cupola ei domina intregul castel si ofera o vedere spectaculoasa spre Ischia Ponte. Actualmente in spatiul ei sunt organizate expozitii temporare de pictura si sculptura.
  • Convento delle Clarisse – manastirea adapostea maici provenind din familii de nobili care le trimiteau din copilarie la manastire pentru a evita instrainarea averilor prin casatorie. In subteran se afla o camera mortuara, cu scaune sculpate in piatra, insiruite de-a lungul peretilor, pe care erau asezate corpurile neinsufletite ale maicutelor pana la descompunerea totala. Scheletele erau apoi depuse intr-un osuar. In fiecare zi, maicutele coborau in camera mortuara pentru a se ruga si pentru a medita la efemeritatea vietii terestre.
  • Cattedrale dell’Assunta – distrusa de tunurile englezilor in 1809, ruinele ei se conserva inca; in spatiul semideschis, fara acoperis se organizeaza concerte de muzica clasica si seri de lectura. Cripta catedralei conserva o serie de fresce foarte frumoase, in stilul scolii lui Giotto. 

Harta Insulei Ischia: http://www.italyguides.it

www.castelloaragoneseischia.com

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *