Giardino di Ninfa

Giardino di Ninfa isi datoreaza numele unui templu din epoca romana dedicat nimfelor naiade, protectoarele apelor curgatoare, si care se inalta in aceasta zona. 
Teritoriul actualului parc a apartinut, incepand cu 1298, familiei Caetani si vreme de peste o suta de ani a facut obiectul disputei cu familia Borgia. Oraselul medieval construit in aceasta zona a cazut in declin in jurul anului 1300, in principal din cauza malariei, locuitorii preferand sa caute alte locuri mai sanatoase. De abia la sfarsitul anilor 1800 familia Caetani s-a intors, a asanat mlastinile, a curatat ruinele vechiului oras si a inceput sa amenajeze actualul parc in stil romantic englezesc. 
Multi scriitori, printre care Virginia Wolf, Truman Capote, Giuseppe Ungaretti si Alberto Moravia, s-au numarat printre vizitatori.
In prezent, ruinele vechiului orasel Ninfa – printre care se numara ramasitele unui castel, ale bisericilor si clopotnitelor medievale –  sunt invaluite de o vegetatie luxurianta si strabatute de paraiase care coboara de pe versantii Muntilor Lepini si se revarsa in lacul din centrul parcului. Printre speciile intalnite in Giardino di Ninfa se numara: magnolii, mesteceni, trandafiri cataratori, artari japonezi, irisi, camelii, caprifoi. Clima blanda permite si cultivarea unor specii exotice, precum bananieri, rubarba gigant si avocado. Privelistile cele mai frumoase sunt cele din lunile aprilie si mai, cand cele mai multe plante sunt inflorite.

Giardino di Ninfa a fost ales “Parcul cel mai frumos din Italia” in 2015.

Fiind un parc privat, poate fi vizitat doar in anumite zile din an. Programul anual poate fi consultat pe site. Pretul unui bilet este de 12 euro.

http://www.fondazionecaetani.org
http://giardinodininfa.it/
http://www.wwf.it/oasi/lazio/giardini_di_ninfa/

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *