Lisabona

Lisabona, capitala Portugaliei, este asezata pe coasta de vest a tarii, in zona in care fluviul Tejo se varsa in Oceanul Atlantic. Orasul este renumit pentru muzica fado, cu acorduri melancolice influentate de cantecele sclavilor africani, fluviul Tejo, atat de lat incat pare mare, dar si pentru tramvaiul 28, care se strecoara printre stradutele inguste, purtand turistii catre gradina publica de la Castelul Sao Jorge pentru cea mai frumoasa vedere panoramica din oras.

De vizitat la Lisabona:

Cartierele cele mai faimoase: Mouraria (simbol al capitalei multietnice), Alfama (cartierul arab), Chiado (distrus de un incendiu in 1988 si reproiectat de Alvaro Siza, cel mai mare arhitect portughez), Baixa (“Orasul de jos”, inima orasului), Bairro Alto (cartierul boem si inima culturala a orasului, legat de Baixa printr-un ascensor).

Catedrala Sfanta Maria (Sé de Lisboa) – sediul cardinalului-patriarh, a fost construita in 1150 in stil romanic, din care astazi se mai conserva fatada, iar dupa cutremurul din 1755 a fost reconstruita in stil baroc.

Turnul Belem – simbol al orasului, a fost construit in vremea regelui Manuel I, ca far de aparare. Are un pod mobil, o curte interioara, o terasa cu vedere panoramica si un balcon ornat cu coloane si arce. Face parte din patrimoniul mondial UNESCO, alaturi de invecinata Manastire dos Jeronimos. Aceasta din urma, capodopera de arta manuelina, adaposteste mormintele lui Vasco da Gama si Fernando Pessoa.

Panetonul National Santa Engracia – fosta biserica, datand din secolul al XVII-lea, a fost convertita in panteon national secolul trecut, aici fiind inmormantate personalitati portugheze, printre care cativa presedinti ai republicii, scriitorul Almedia Garett, cantareata Amalia Rodrigues, fotbalistul Eusebio. De pe acoperisul monumentului poate fi admirata panorama orasului, in special cartierul Alfama si fluviul Tejo.

Muzeul National de Arta Antica – cel mai important din tara, expune picturi portugheze din secolele XV – XIX, dar si opera ale marilor artisti europeni, printre care Hieronymus Bosch, Dürer, Tiepolo, Piero della Francesca etc.

Muzeul national al Azulejo – gazduit in interiorul Manastirii Madre de Deus, contine cea mai mare colectie de azulejo antice si moderne. “Azulejos” este un cuvant portughez de origine araba care desemneaza placile de ceramica pictata, folosite ca elemente decorative pentru fatadele sau interioarele cladirilor portugheze.

Muzeul Fado – este dedicat stilului muzical facut faimos in lume de solista Amalia Rodigues si este situat in cartierul Alfama. Povesteste istoria acestei muzici prin reprezentatii teatrale, teleiziune si cinema.

Pentru o pauza de cafea, exista un bar istoric, Café a Brasileira, preferat candva de cel mai mare poet portughez, Fernando Pessoa. O alta oprire traditionala este cea de la Pasteis de Belem unde poate fi degustat desertul omonim, cu reteta secreta inventata de unul din calugarii de la Manastirea dos Jeronimos.

http://www.golisbon.com/
http://wikitravel.org/en/Lisbon
http://www.visitlisboa.com/Lisbon.aspx

 

Categorii: Lisabona, Portugalia
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *