Macugnaga

Macugnaga  este o statiune alpina situata la poalele peretelui estic al Monte Rosa, la altitudinea de 1.327 m.
“Perla Muntelui Rosa”, Macugnaga si-a inceput existenta la inceputul secolului al XII-lea, cand populatia germanica Walser, originara din cantonul Valais, s-a stabilit pe teritoriul linistit al Vaii Anzasca. Aceasta comunitate alpina a colonizat treptat mai multe zone din vecinatatea Monte Rosa.
Traditiile Walser sunt vizibile in arhitectura locuintelor, in costumele populare pe care femeile le imbraca la ocazii speciale, in limba Titsch, vorbita inca de varstnici, si in structura Dorf-ului, micul sat traditional conservat, cu Bisericuta Sfanta Maria (1317), un cimitir si un tei secular. Despre batranul tei se povesteste ca ar fi fost adus de la inceputuri de o femeie din cantonul Valais si ca la umbra lui batranii satului au luat, de-a lungul timpului, cele mai importante decizii administrative si judiciare. Astazi teiul are o circumferinta de 8,5 m si este foarte pretuit de localnici.
Casele traditionale ale comunitatii Walser au fundatia de piatra, peretii si interioarele din lemn de zada, iar acoperisurile sunt facute din lespezi de piatra.
Macugnaga este si un punct de pornire pentru alpinistii temerari dornici sa escaladeze Monte Rosa.
In zona mai pot fi vizitate: Museul Walser din Borca si vechea Mina Aurifera Guia.

http://www.comune.macugnaga.vb.it/
http://www.macugnaga-monterosa.it/

Categorii: Italia, Macugnaga
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *