Roma – Piazza Campidoglio

Piazza Campidoglio se afla pe cea mai mica din cele sapte coline ale Romei, Capitoliul. In vremea Romei antice, aici se afla templul lui Jupiter, fiind centrul religios si al puterii orasului. Termenul englez “Capitol” si cuvantul “capitala” deriva de la denumirea acestei coline romane.
Structura actuala dateaza din 1560 si a fost realizata dupa proiectul lui Michelangelo BuonarrotiLucrarile comandate de papa Paul al III-lea s-au desfasurat insa lent, astfel ca Michelangelo, mort in 1564, nu a apucat sa isi vada proiectul finalizat. Daca initial piata era indreptata spre Forumul Roman, artistul i-a schimbat orientarea catre Bazilica San Pietro, noua “inima” a orasului.
Accesul in piata se face pe o scara maiestuoasa, Cordonata, cu trepte largi si joase, pentru a putea fi urcata si calare. La baza balustradei scarii sunt puse doua statui cu lei egipteni din bazalt negru, iar in capatul opus – statuile masive ale lui Castor si Pollux. Pe latura opusa a pietei se inalta Palazzo Senatorio (1582 – 1605), sediul municipalitatii. In partea dreapta se afla Palazzo del Conservatorio, construit in 1586 dupa schitele lui Michelangelo si care adaposteste Pinacoteca Capitolina; in partea stanga, dupa schitele aceluiasi autor, a fost construit Palazzo Nuovo, sediul Muzeului Capitolin, care contine opere de arta din epoca elenistica si romana. Cele doua muzee, cunoscute ca Musei Capitolini, au fost deschise in 1734, fiind cele mai vechi din lume; sunt legate intre ele printr-un tunel subteran, Galleria Lapidaria
In centrul pietei se afla o copie dupa statuia ecvestra de bronz a lui Marcus Aurelius. Aceasta a scapat furiei impotriva imparatilor pagani din Evul Mediu fiindca se credea ca il reprezinta pe Constantin cel Mare.
Se afla la 10 minute de mers pe jos de statia de metrou Colosseo. 
www.romeartlover.itPuteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *