Pienza

Ridicata pe colinele care domina Val d’Orcia, la 491 de metri altitudine, Pienza este un exemplu de “Cetate Ideala” construita in timpul Renasterii.
La origine, Pienza era un modest oras medieval numit Corsignano si citat de Boccaccio intr-una din povestirile “Decameronului”.  
Aici s-a nascut, in 1405, Enea Silvio Piccolomini, viitorul papa Pius al II-lea. In 1459, acesta a plecat in calatorie spre Mantova, pentru a participa la Dieta care reunea cei mai mari principi ai timpului cu scopul de a organiza ultima mare cruciada impotriva turcilor. In timpul calatoriei, papa poposeste in orasul natal, sperand sa regaseasca aici spiritul si bucuria tineretii sale. Dar ramane profund impresionat de starea de degradare si abandon. Decide sa reconstruiasca Corsignano, consiliat de Leon Battista Alberti, si urmarind un proiect de Cetate Ideala, deopotriva armonioasa in proportii si comoda si primitoare pentru locuitorii ei. Arhitectul caruia i-a fost incredintat proiectul a fost Bernardo Gambarelli da Settignano, zis Il Rossellino. In doar patru ani a fost construit un palat pentru Pius al II-lea, o catedrala si locuinte noi pentru locuitorii saraci. Pe 29 august 1462, Pius al II-lea a redenumit orasul natal in Pienza si l-a ridicat la rangul de sediu episcopal.

www.italia.it/en/travel-ideas/unesco-world-heritage-sites/pienza-the-ideal-city.html
http://www.turismo.intoscana.it/site/it/localita/Pienza-la-citta-del-Papa-nella-Val-dOrcia/
http://whc.unesco.org/en/list/789
http://whc.unesco.org/en/list/1026

Categorii: Italia, Pienza
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *