Siena

Siena, situata in inima regiunii Toscana si marginita de coline, este unul dintre cele mai frumoase orase medievale din Italia.
Centrul orasului este reprezentat de Piazza del Campo unde in fiecare an, in lunile iulie si august, se tine faimosul Palio di Siena, o cursa cu cai care isi are originile in secolul al XVII-lea.
Legenda spune ca Siena a fost intemeiata de Senio, fiul lui Remus, de aceea in oras pot fi vazute numeroase statui cu Romulus si Remus alaptati de lupoaica. In vremea romanilor, in Piazza del Campo se afla si forumul, inima orasului antic. Piata a fost pavata in secolul al XIV-lea si simbolizeaza mantia Sfintei Fecioare care protejeaza orasul. Este dominata de rosul caramiziu al Palazzo Pubblico si de turnul acestuia, numit Torre del Mangia. In acest palat se afla sediul primariei, iar in curtea interna a edificiului poate fi vizitat Muzeul Civic si se poate urca in turn, de unde poate fi admirata o spelndida panorama. In Muzeul Civic sunt conservate picturi si fresce ale scolii locale de pictura, care a influentat intreaga arta europeana.
In Piazza del Duomo, peste drum de spitalul antic Santa Maria della Scala, se inalta cladirea maiestuoasa a Catedralei din Siena (Cattedrale dell’Assunta), o capodopera a goticului italian, la maretia careia a contribuit artistul toscan Giovanni Pisano
Casa Sfintei Ecaterina din Siena, transformata in sanctuar, adaposteste obiectele sfintei, dar si opere de arta legata de viata acesteia. Sfanta Ecaterina, canonizata in 1461, a criticat coruptia din sanul bisericii si l-a convins pe papa sa isi mute sediul de la Avignon la Roma.
Fontebranda, citata de Dante in al XXX-lea cant al Infernului, este cea mai veche si mai faimoasa dintre numeroasele fantani din Siena. Reconstruita in 1246, langa Basilica di San Domenico, are un aspect impunator. In primul bazin, ca si in cazul altor fantani din Siena medievala, se afla apa potabila, al doilea era utilizat pentru a adapa animalele, iar al treilea era folosit pentru spalat. 
Orasul este inscris pe lista monumentelor UNESCO. 

www.discovertuscany.com
www.italyguides.it

Categorii: Italia, Siena, Siena
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
2 Comentarii

Adaugati comentariu

 *