Sperlonga

Sperlonga este o statiune la Marea Tireniana, situata la jumatatea drumului dintre Roma si Napoli
Cuibarita in varful unui pinten stancos deasupra marii, Sperlonga si-a pastrat structura sa medievala, cu casute grupate in jurul unui nucleu central, imprejmuind stanca si strans legate una de alta, pentru a se apara de pradatorii de pe mare. Are un aspect tipic mediteranean, cu locuintele tencuite in alb, cu arcuri, scari lungi care urca de la o casa la alta, stradute inguste care se catara si apoi coboara gata sa alunece in mare. Ici si colo cateva rufe colorate intinse la geam sau cate un tufis de bougainvillea cu zeci de flori roz aprins.
In vremea romanilor, zona a atras patricienii bogati care si-au construit aici vilele de vacanta, dar si numeroase bazine pe malul marii pentru cresterea pestilor. Chiar imparatul roman Tiberius avea aici o vila, iar ruinele ei mai pot fi vazute la marginea orasului.
Printre monumentele arhitectonice din oras se numara Biserica Santa Maria di Spelonca, construita la inceputul secolului al XII-lea, Biserica San Rocco, din secolul al XV-lea, si Palatul Sabella, care a fost resedinta temporara in 1379 pentru antipapa Clement VII. Dintre vechile turnuri de aparare mai poate fi vazut inca Torre Truglia, ridicat in 1532 in varful unei stanci, cu scopul de a semnala din timp invaziile piratilor.
La Muzeul Arheologic pot fi vazute sculpturile descoperite in grota lui Tiberius, o adevarata epopee de marmura care povesteste episoade din aventurile lui Ulise. Se presupune ca autorii acestor opere sunt aceiasi cu autorii faimosului Laocoonte de la Vatican.
In zona exista culturi de telina, rosii (cherry si San Marzano), rucola si busuioc. Bucataria locala ofera numeroase produse pe baza de peste. 

www.borghipiubelliditalia.it
www.comune.sperlonga.lt.it/

Categorii: Italia, Sperlonga, Sperlonga
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *