Verona

Verona, faimoasa in toata lumea datorita tragediei shakesperiene “Romeo si Julieta”, a fost declarata patrimoniu al umanitatii de UNESCO pentru structura urbana si arhitectura care inglobeaza 2000 de ani de istorie. Fondata in secolul I i.Hr., a cunoscut o perioada de inflorire sub domnia familiei Scaglieri, iar vreme de trei secole a facut parte din mareata Republica Venetiana. Situata inca din timpul romanilor in punctul de intalnire a celor patru strazi principale, Verona este si astazi un important nod geografic si stradal.

De vazut la Verona:

  • Arena – este a treia ca marime in Italia, dupa Colosseumul din Roma si Amfiteatrul din Capua. A fost construita de romani in secolul I si vreme de peste 400 de ani a fost locul bataliilor cu gladiatori, “painea si circul” romanilor. Amfiteatrul a inceput sa se degradeze dupa ce imparatul Honorius a interzis luptele cu gladiatori, iar o vreme veronezii l-au folosit drept sursa de materiale de constructii pentru palatele din jur. De abia in Renastere a fost renovata de venetieni si de atunci arena a fost folosita ca loc de spectacole. In fiecare vara este organizat Festivalul Liric, faimos in toata lumea. Arena dispune de 22.000 de locuri, un bilet fara loc la un concert costand in jur de 30 de euro.
  • Casa Julietei – unul dintre locurile cele mai frecventate de turisti. Desi Shakespeare nu a fost niciodata la Verona, iar Romeo si Julieta sunt doar personaje literare, faima operei a atras dintotdeauna multi vizitatori. Prin urmare, primaria a cumparat casa familiei Dal Capello din Verona, declarand-o, si datorita similitudinii de nume, casa familiei Capuleti. Si astfel s-a nascut una dintre cele mai mari atractii turistice din oras.
  • Domul Santa Maria Matricolare – o imbinare de stil romanic si gotic. Altarul a fost pictat de Tiziano.
  • Basilica di San Zeno – este considera una dintre cele mai frumoase biserici romanice din Italia. Este dedicata Sfantului Zeno, protectorul orasului Verona. Atractia principala este altarul realizat de Andrea Mantegna. O parte din picturile bisericii au fost duse de Napoleon la Luvru.
  • Piazza delle Erbe – a reprezentat dintotdeauna centrul animat al Veronei. De obicei in piata sunt tarabe cu legume si fructe proaspete si chioscuri cu suveniruri. Este marginita de unele dintre cele mai frumoase palate din oras. 
  • Torre dei Lamberti si Palatul Primariei – din turn se pot admira cele mai frumoase privelisti ale orasului. Palazzo del Comune a fost construit in 1193 si este considerat cel mai vechi sediu al unei primarii din Italia. Initial dispunea de patru turnuri impozante, astazi nemaiexistand decat Torre dei Lamberti.
  • Ponte Scagliero – traverseaza fluviul Adige si are 120 metri. Este prevazut cu creneluri, nu pentru a se apara de inamici, ci a fost realizat de familia Scaglieri pentru a-si asigura o scapare sigura in cazul unei rascoale a veronezilor. Distrus partial de bombardamentele germane in al Doilea Razboi Mondial, a fost refacut in 1951, cu bucati recuperate din fluviu.
  • Ponte Pietra – este unul dintre cele mai vechi poduri din Verona. Se considera ca in acest loc exista un pod de lemn inca de la intemeierea orasului. Si Ponte Pietra a fost distrus de soldatii germani in timpul retragerii, dar a fost reconstruit in forma originala in 1959.
  • Piazza Brà – una dintre cele mai mari piete din Europa. Este marginita de cladiri istorice din toate perioadele, incepand din antichitate si pana in prezent, marturii ale istoriei de 2000 de ani a orasului.
  • Castel San Pietro – a fost construit in perioada dominatiei austriece, in varful unei coline, de unde poate fi admirata panorama orasului.

Vinurile din zona Veronei sunt printre cele mai cunoscute din lume: Valpolicella, Bardolino, Prosecco. Tot la Verona a fost creat Pandoro, desertul cu faima internationala. “Pandoro” sau “painea de aur” era rezervata nobililor, singurii care isi permiteau sa amestece faina alba cu zahar si oua. Benito Mussolini, inainte de executia din 1945, a cerut sa manance o felie de Pandoro.

Categorii: Italia, Verona
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *