Biosfera, gradina tropicala din Genova

Biosfera este o structura de sticla si otel situata in Porto Antico din Genova, proiectata in 2001 de faimosul arhitect Renzo Piano. Este poreclita de genovezi “bula lui Renzo Piano” si recreeaza o gradina tropicala, cu flora si fauna specifica ei. Pot fi vazute peste 150 de specii, printre care ferigi arborescente (cele mai inalte din lume cultivate in vase), arborele de cauciuc, planta de cafea, bananieri si arborele de scortisoara.
Conditiile climatice sunt controlate printr-un sistem computerizat. Sfera este prevazuta si cu un sistem de vele mobile care pot fi redirectionate in functie de pozitia soarelui, variind incidenta radiatiilor solare in functie de nevoi.
Printre speciile adapostite in Biosfera, atrage atentia ibisul rosu (eudocimus ruber), cu penele sale stacojii stralucitoare. Traieste printre mangrove, in zone cu maree, in estuare si in zonele umede din nord-estul Americii de Sud. Se hraneste cu crustacee, moluste si pesti de dimensiuni mici pe care le cauta in namol cu ciocul lung si curbat. Mai pot fi vazute si pasari tesator, care isi construiesc cuiburile impletind frunzele plantelor; testoase matamata, cu aspect bizar care le permite sa se mimetizeze perfect printre frunze.
Ferigile arborescente (pteridophyta) sunt plante primitive, aparute in perioada Carboniferului, adica inainte cu 100 milioane de ani de aparitia dinozaurilor. De-a lungul erelor geologice s-au diferentiat in sute de specii, dar si-au pastrat caracteristicile originare. Pasiflora sau floarea pasiunii este foarte apreciata de fluturi pentru depunerea oualor, deoarece larvele se hranesc cu frunzele lor. Pentru a se apara de acestia, specia Passiflora phoenicea produce doua false oua de fluture pe coditele frunzelor; fluturii sunt astfel impinsi sa caute alte locuri pentru depunere, mai putin “aglomerate”.
O mica harta a structurii poate fi descarcata online.
Pretul unui bilet este de 5 euro, dar exista si oferte de vizitare impreuna cu Acvariul din Genova.
www.acquariodigenova.it

 
 
Categorii: Biosfera, Genova, Italia
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *