Ponza

Ponza este o insula situta in Golful Gaeta si face parte Arhipelagul Insulelor Pontine alaturi de Palmarola, Gavi, Zannone, Ventotene si Santo Stefano.
Insula Ponza are o suprafata de 7,5 km. Punctul cel mai inalt este Monte Guardia (280 m). 
A fost locuita inca din Neolitic,apoi dominata de volsci, fenicieni, iar mai tarziu de greci. Numele insulei provine din greaca veche, de la “pontos”, adica “mare”. Dupa 312 i.Hr. a fost locuita de romani, care si-au construit aici vile de vacanta. Ruinele uneia dintre aceste resedinte se afla pe Collina della Madonna. Alte urme ale trecerii romanilor pot fi vazute in Grota lui Pilat, unde existau bazine pentru cresterea pestilor. Au fost descoperite si resturile unei galere romane naufragiate in sec. I d.Hr., care transporta provizii alimentare. In Evul Mediu a devenit un infloritor centru religios si comercial, datorita calugarilor benedictini care au ridicat Abatia Santa Maria. A fost de nuenumarate ori tinta atacurilor piratilor saraceni, ale lui Barbarossa, Dragut. In 1861 a fost anexata Regatului Italiei, iar in timpul regimului fascist a devenit loc de exil pentru oamenii politici. Si Mussolini a fost prizonier pe insula in 1943.  
Obiective turistice din Insula Ponza:
Portul turistic si comercial, care urmeaza curba naturala a coastei, a fost construit in sec. al XVIII-lea de Carol al III-lea de Burbon, rege al Neapolelui si Sicilei, caruia ii apartineau pe atunci insulele. Proiectul a fost pus in practica de elevi ai lui Luigi Vanvitelli, autorul Palatului Regal din Caserta.
Spiaggia del Frontone este mai greu accesibila de pe uscat, dar exista vaporase care pleaca din port catre aceasta.
Chiaia di Luna este una dintre cele mai spectaculoase plaje, marginita de pereti stancosi ce pot ajunge pana la 100 m. Este accesibila printr-un tunel care exista inca din vremea romanilor, care utilizau zona ca port de refugiu, numit “zeita Luna”. Plaja are de asemenea forma unei semilune.
Faraglioni delle Madonna – un grup stancos denumit astfel dupa o capela sapata in piatra dedicata Sfintei Fecioare. 
Grotele lui Pilat din Pont se afla in apropierea portului si sunt un grup de bazine din epoca romana folosite pentru cresterea pestilor, cel mai probabil pentru aprovizionarea vilei imperiale.
Cala del Core isi ia numele de la o stanca in forma de inima.
Cala Inferno – in aceasta zona este vizibil un tunel al apeductului roman care purta apa pana in zona locuita a insulei.
Insula Gavi este separata de Ponza de un canal de 130 m. Nu este locuita, punctul cel mai inalt are 96 m si nu are plaje. De pe Ponza se pot face excursii cu vaporul si catre celelalte insule ale arhipelagului.
Cala Felci este o alta plaja accesibila doar dinspre mare, asezata intr-un golfulet foarte ferit. In apropierea ei mai pot fi vazute ruinele manastirii cisterciene.
Faraglioni di Lucia Rosa – o zona stancoasa botezata astfel dupa numele unei fete care s-a sinucis aruncandu-se de pe stanci fiindca parintii nu o lasau sa devina sotia unui taran sarac. Marea a sculptat in aceste stanci adevarate tuneluri, unele sub nivelul apei, altele la suprafata, cu mici plaje de pietris.
Capo Bianco – este o zona cu stanci albe si multe grote care pot fi parcurse cu barci de mici dimensiuni. In aceasta zona exista multe cuiburi de soimi peregrini.
www.iponza.it

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *