Cetatea din Slimnic

Cetatea din Slimnic (Stolzenburg) a fost construita in secolul al XIV-lea pe dealul din satul cu acelasi nume, situat in judetul Sibiu. Localitatea a fost mentionata documentar pentru prima data in 1282. Era un punct strategic important pe vechiul drum care lega Sibiul de Medias.
Denumirea germana “Stolzenburg” inseamna “cetatea mandra”. 
Cetatea era prevazuta cu turnuri de aparare, iar in interiorul ei se afla si o capela gotica, singura care mai poate fi admirata astazi. Aceasta purta hramul Sf. Bartolomeu. Cetatea a fost asediata de nenumarate ori de turci, aruncata in aer partial de austrieci, iar apoi abandonata. A fost insa uneori si un adapost salvator pentru sateni. 
In cetate exista si o “camera a impacarii” in care erau inchisi vreme de trei zile si trei nopti sotii care voiau sa se desparta. Li se punea la dispozitie o singura farfurie, o lingura si un pat si aproape intotdeauna cei casatoriti se reimpacau.

Exista si o legenda despre intemeierea cetatii. Se spune ca in vremuri vechi traia un vrajitor care avea trei fete ajunse la vremea maritisului. Au venit sa le ceara de neveste trei printi care au promis ca le vor ridica fiecareia cate o cetate, exact asa cum isi doreau ele. Cele doua fiice mai mari, fiind mai mandre din fire, au ales doua varfuri inalte pe care sa fie ridicate doua castele: unul la Talmaciu si unul la Slimnic. Mezina, cuminte si timida, si-a ales cel mai mic varf, Michelsberg, si si-a incredintat dorinta lui Dumnezeu, fara ajutorul caruia nimic nu poate sa existe si sa dainuie. Peste secole, cetatile fiicelor mai mari au ajuns ruine, iar cea de la Cisnadioara s-a pastrat cel mai bine. 

Pretul unui bilet de vizitare: 3 lei. Program de vizitare zilnic, de la 10 la 19.

Categorii: Romania, Slimnic
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *