Fantanile din Roma

Poetul englez Shelley credea ca numai “fantanile sunt de ajuns sa justifice o calatorie la Roma”.

Cea mai faimoasa este Fontana di Trevi, capodopera baroca din secolul al XVIII-lea realizata de Nicola Salvi si devenita unul din simbolurile turistice ale Romei dupa faimoasa baie a Anitei Ekberg din filmul “La dolce vita” al lui Federico Fellini. Fantana a fost construita folosind un proiect mai vechi al lui Bernini. Tematica ei este marea. In centru este asezata o statuie a lui Neptun, calatorind pe ape intr-o scoica trasa de cai. Cele doua animale simbolizeaza cele doua stari ale marii: “calul agitat”, sculptat intr-o postura dramatica, si “calul calm”, in dreapta fantanii.
Traditia cea mai cunoscuta legata de Fontana di Trevi si respectata de tot aproape toti turistii spune ca toti aceia care arunca peste umar o moneda in apa, asezati cu spatele la ea, se vor reintoarce cu siguranta in oras. Monedele care se strang in fantana sunt preluate de fundatia umanitara Caritas, care din 2006 a declarat incasari de 3000 de euro pe zi. Dupa un alt obicei, mai vechi, din perioada in care apa din fantana era potabila (printre cele mai bune din Roma), tinerele le dadeau sa bea logodnicilor care trebuiau sa plece un pahar cu apa, pe care apoi il spargeau in semn de fidelitate si de noroc.
Fontana di Trevi se afla la capatul celui mai vechi apeduct din Roma, Aqua Virgo, construit in 19 i. Hr. si inca functional! Acesta aduce apa dintr-un izvor situat la 20 km de Roma si alimenteaza fantanile din centrul istoric.

In Piazza Navona se afla trei fantani celebre. In centru este situata capodopera baroca a lui Gian Lorenzo Bernini: La Fontana dei Quattro Fiumi. Aceasta este imaginata ca o stanca din travertin ce sustine un obelisc de granit. Pe cele patru laturi ale stancii sunt asezate patru grupuri statuare intruchipand patru fluvii ce reprezinta continentele cunoscute la acea data: Dunarea (Europa), Gange (Asia), Nilul (Africa) si Rio della Plata (America). 
Pe latura sudica a pietei se afla Fontana del Moro, realizata in 1575 dupa proiectul lui Giacomo della Porta. Maurul (“il moro”) a fost porecla pusa de romani statuii centrale, datorita asemanarii fizice cu un maur. Acesta tine de coada un delfin si este inconjurat de patru tritoni. In extremitatea nordica a pietei este situata La Fontana del Nettuno, proiectata de acelasi Giacomo della Porta. Grupurile statuare au fost insa adaugate in 1878 si il reprezinta pe Neptun luptandu-se cu o caracatita si inconjurat de nereide.

In centrul faimoasei Piazza di Spagna, se afla La Fontana della Barcaccia, realizata intre 1626 – 1629 din vointa papei Urban VIII Barberini. Este construita din travertin si era alimentata la acelasi apeduct, Aqua Virgo. Autorul ei este Pietro Bernini, tatal mai celebrului Gian Lorenzo. Bazinul central al fantanii are forma unei barci in care se aduna apa ce tasneste dintr-o fantana centrala si doua laterale. Apa se scurge intr-un bazin inferior mai mare, dand impresia ca barca se scufunda. Fiind amplasanta in una dintre cele mai frecventate zone din Roma, a fost restaurata de nenumarate ori.

Pe langa fantanile artistice, in Roma exista numeroase fantani publice cu apa potabila numite “nasoni”, de la forma robinetilor, care seamana cu un nas mare si coroiat.

http://www.sovraintendenzaroma.it 

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *