Hohe Rinne: Paltinisul sub zapada

Statiunea Paltinis este situata la 30 km de orasul Sibiu, in Muntii Cindrel (Carpatii Meridionali), la altitudinea de 1.448m.
Initial s-a numit “Hohe Rinne”, dupa numele unui izvor din zona, care poate fi vazut si astazi in apropierea telescaunului. Apoi denumirea a fost schimbata in “Paltinis”, dupa numele unuia din varfurile Muntilor Cindrel si datorita padurilor de paltin din zona.
In 1891, primaria comunei invecinate Cristian a pus la dispozitia Asociatiei Carpatine a Turistilor din Transilvania (Siebenbürgischer Karpathenverein) terenul pentru statiune si materialele de constructie necesare pentru primele cladiri. Asociatia Carpatina a asigurat resursele financiare, primind in schimb dreptul de administrare si utilizare gratuita a cabanelor timp de 50 de ani (intre 1891-1941).
Statiunea a fost inaugurata la 10 iunie 1864, fiind prima statiune montana din Romania. Arhitectura constructiilor din Paltinis a fost inspirata de casele de vacanta din Tirolul austriac. Dintre ele s-au pastrat “Casa de Cura Hohe Rinne” si “Casa Monaco”.  Accesul in Paltinis se facea pe jos, calare, cu carute sau cu omnibuzele statiunii, trase de cai.
Factorul terapeutic principal îl reprezintă climatul alpin cu aer puternic ozonizat, bogat în aerosoli şi radiaţii ultraviolete, recomandat in tratarea asteniilor, a surmenajului fizic si intelectual, a anemiilor, a sechelelor pulmonare, precum si a deficientelor de crestere la copii. 

Paltinis: se topeste zapada from Poze de calatorie on Vimeo.

Categorii: Paltinis, Romania
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *