Fondi

Fondi este un oras din Provincia Latina, situata la jumatatea drumului intre Napoli si Roma, la 150 km de aceasta din urma. Este asezat in Campia Fondi, marginita de Muntii Aurunci si Ausoni si de Marea Tireniana.
Inainte de a fi cucerita de romani, a fost locuita de aurunci si de volsci. Se pare ca Livia Drusilla,sotia imparatului roman Augustus si mama imparatului Tiberiu, s-a nascut la Fondi. Tot din perioada antica este mentionat un vin produs in zona, Cecubo, laudat in versurile lui Horatiu si Martial, dar si de Pliniu cel Batran. Importanta asezarii a fost determinata si de constructia faimoasei Via Appia (312 i.Hr.), care lega Roma de portul din Brindisi, poarta catre Grecia si Orient. Urmele vechiul drum roman mai pot fi vazute inca.
Vreme de doua secole a cunoscut o perioada de inflorire sub conducerea familiei Caetani. Onorato I Caetani a reunit la Fondi conclava care l-a numit pe antipapa Clement VII in opozitie cu Urban VI (marea schisma a Occidentului). Trecerea saracenilor in secolul al XVI-lea a insemnat inceputul declinului pentru Fondi. Mai tarziu, o epidemie de malarie favorizata de mlastinile din imprejurimi a redus orasul de la 10.000 la 332 de locuitori, insemnand si disparita comunitatii ebraice.
Centrul orasului este dominat de Castelul Baronal construit in sec. al XIV-lea de familia Caetani. In secolul al XVI-lea, castelul a devenit curtea Giuliei Gonzaga si casa multor artisti si literati ai vremii. Din 1987 adaposteste muzeul orasului. Cele mai importante edificii religioase sunt Domul San Pietro si Santa Maria Assunta. La marginea orasului poate fi vizitata recent renovata Abatie San Magno. Pe varful Muntelui Arcano, accesibil parcurgand un drum usor ce pleaca de langa abatie, se afla sanctuarul antic Madonna della Rocca. De pe varf pot fi admirate panorama orasului Fondi si Marea Tireniana.

http://www.lifeinitaly.com
http://www.comunedifondi.it/

Categorii: Fondi, Italia
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
3 Comentarii

Adaugati comentariu

 *