Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj este situat in localitatea Curtisoara, la 10 km nord de Targu-Jiu. Pe drumul dintre Targu-Jiu si Petrosani, chiar inainte de iesirea din localitatea Iezureni, se ia la dreapta catre Curtisoara, pe DJ665. Peste aproximativ 1,5 km, pe partea stanga a drumului, se afla muzeul.
A fost infiintat in 1975, in jurul Culei Cornoiu, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Pot fi admirate 49 de monumente de arhitectura populara din Gorj (sec. XVIII – XIX) , obiecte etnografice, piese de mobilier taranesc, costume gorjenesti, covoare etc. Cea mai veche constructie este casa Popii Udriste din satul Olari, cu o vechime de peste 200 ani (1802). Din 2002, colectia a fost imbogatita cu ansamblul arhitectural Gheorghe Tatarescu (o casa, o cula si Biserica Sf. Gheorghe) aduse din satul Poiana. Gh. Tatarescu a fost prim-ministru al Romaniei, iar sotia acestuia, Arethia Tatarescu, a sustinut infiintarea Ansamblului monumental Brancusi din Targu-Jiu.
Actualmente muzeul poate fi vizitat doar partial, in urma retrocedarii Culei Cornoiu catre mostenitorii fostului proprietar. Pe terenul retocedat se afla si 16 case taranesti care fac parte din patrimoniul cultural al Romaniei, dar care nu mai sunt accesibile momentan vizitatorilor.

Program de vizitare: 9:00 – 17:00 (lunea inchis)
Pretul unui bilet: 3 lei

www.muzeugorj.ro

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *