Muzeul Olteniei: Aurul si argintul antic al Romaniei

Expozitia intineranta „Aurul si argintul antic al Romaniei”, realizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei in colaborare cu 32 de institutii muzeale din tara, este considerata a fi unul dintre cele mai importante proiecte culturale expozitionale din ultimii 25 de ani in Romania.
Expozitia prezinta peste 1.000 de artefacte de aur si argint descoperite pe teritoriul tarii noastre, dintre care cele mai spectaculoase sunt: bratarile dacice de aur, monedele de tip Koson si Tezaurul de la Pietroasele, supranumit si “Closca cu puii de aur”.

Intre 1999 si 2001, 24 de bratari de aur dacice au fost descoperite in zona Sarmizegetusei si valorificate de bande de jefuitori de comori. Statul roman a reusit sa recupereze doar 12 dintre acestea. Potrivit cercetatorilor, au fost realizate din aur provenit din raurile din zona si realizate prin modelare la rece, cu ciocan de lemn, si decorate prin gravare si perforare. Existenta lor sustine teoriile potrivit carora dacii posedau cantitati mari de aur. Faptul ca nu prezinta urme de purtare dovedeste ca erau obiecte votive, daruite unui zeu, cel mai probabil lui Zamolxis, pentru a obtine protectia acestuia. Bratarile au forma de spirala si sunt decorate la extremitati cu capete de serpi si frunze stilizate.

Monedele de tip Koson se deosebesc de celelalte monede locale (din argint si fara inscrisuri) prin faptul ca sunt realizate din aur si inscriptionate in greceste cu numele “Koson”.

Tezaurul de la Pietroasele (jud. Buzau) sau “Closca cu puii de aur” a fost descoperit in primavara lui 1837 de doi tarani care luau piatra de pe un deal din localitate. Au fost realizate cel mai probabil in secolul al V-lea. Tezaurul continea initial 22 de piese, din care au fost recuperate doar  12. Cei doi tarani le-au vandut unui negustor care, pentru a le compacta si a le transporta mai usor, le-a lovit cu toporul. Tezarul a fost de-a lungul timpului furat, salvat dintr-un incendiu si restaurat de mai multe ori. Dupa expunerea lor in cadrul Expozitiei Internationale de la Paris din 1967, piesele au fost restaurate de un bijutier francez, iar o ultima restaurare a fost facuta in 1884 la Berlin, de catre un orfevrier german. 

Muzeul Olteniei a participat la acest proiect cu 89 de piese din aur si argint provenind din siturile arheologice regionale (Vartop, Motatei, Dranic, Maglavit etc.). 
Expozitia este deschisa publicului in perioada 19 noiembrie 2015 – 1 aprilie 2016, zilnic intre orele 9:00 si 17:00.

Pretul unui bilet intreg este de 5 lei.

http://www.muzeulolteniei.ro/

Categorii: Craiova, Romania
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *