Targu Jiu este un oras situat pe malul Jiului, resedinta judetului Gorj.
Simbolul orasului este Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”, realizat intre anii 1935 – 1938 de Constantin Brancusi si finantat de Liga Nationala a Femeilor Gorjene. Intentia acestuia era de omagia pe eroii romani cazuti in timpul Primului Razboi Mondial printr-o serie de opere simbolice: „o alee, care plecând de pe digul Jiului, care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeană, ar trece pe sub un portal, ce în viitor ar marca şi intrarea în grădina publică, pentru ca, continunând spre biserica ce se renovează, să se termine această cale ce va purta chiar şi denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunoştinţei, întruchipat dintr-o coloană înaltă de circa 29 m, înălţându-se fără sfârşit, aşa cum trebuie să fie şi recunoştinţa noastră.”
Ansamblul lui Brancusi cuprinde Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului. Sunt situate pe aceeasi axa (Strada Calea Eroilor, 1.275 m), de la apus la rasarit, impreuna cu Biserica Trei Ierarhi.
Masa Tacerii, asezata pe malul Jiului, reprezinta momentul de odihna de dinaintea bataliei. Este realizata din calcar si este inconjurata de 12 scaune in forma de clepsidra, care simbolizeaza trecerea timpului. Masa Tacerii este legata de Poarta Sarutului prin Aleea Scaunelor, marginita de doua banci si 30 de scaune de piatra.
Poarta Sarutului este amplasata la intrarea in parcul orasului si este construita din piatra poroasa extrasa din carierele din zona. Are incrustate pe coloanele ei simbolul sarutului. Seamana pe de o parte cu un arc de triumf, simbolizand victoria vietii asupra mortii, iar pe de alta parte cu o poarta traditionala din satul natal al lui Brancusi, Hobita. In cultura populara, poarta este un simbol al trecerii.
Biserica Trei Ierarhi face trecerea catre Coloana Infinitului, monumentul care face legatura dintre pamant si cer. Este o stilizare a coloanelor funerare din sudul Romaniei. Are 29,35m inaltime si este alcatuita din 17 module din fonta alamita pe care Brancusi le numea “margele”.
www.targujiu.ro
http://patrimoniu.gov.ro
Adaugati comentariu