Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (“Sfanta Maria a Ingerilor si Martirilor”) este o bazilica din Roma, situata in Piazza della Repubblica si destul de aproape de Gara Termini.
Biserica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri a fost ridicata in 1562 de Michelangelo Buonarotti pe ruinele Termelor lui Diocletian, din vointa papei Pius al IV-lea. Termele lui Diocletian au fost cele mai mari si mai somptuase din Roma Antica. Ocupau o suprafata de circa 14 hectare si aveau 2400 de bazine, putand fi folosite de circa 3.000 de persoane simultan. Au fost construite pentru a deservi numeroasa populatie din cartierele Qurinale, Esquilino si Viminale, un intreg cartier fiind demolat pentru realizarea acestora. La ridicarea lor se spune ca au fost folositi sclavi crestini, Diocletian ramanand in istorie ca unul dintre cei mai mari prigonitori ai acestora.
Michelangelo a reusit sa integreze cu succes in noua constructie ruinele termelor. Fatada bisericii are prin urmare un aspect unic, fiind concava si imprejmuita de ruine.
In secolul al VIII-lea biserica a suferit schimbari majore prin interventia lui Luigi Vanvitelli care a redecorat in stil baroc interiorul sobru dorit de Michelangelo.
Pavimentul bisericii este strabatut de o Meridiana (ceas solar), inaugurata in 1702 de papa Clement al XI-lea. Este o linie de bronz de 45 de metri, care strabate pavajul bisericii avand desenate in stanga si in dreapta ei semnele zodiacale si constelatiile. Razele soarelui care patrund in biserica parcurg de-a lungul anului toata linia, marcand cu precizie solstitiile si echinoctiile.
In 2005 vechile usi de lemn au fost inlocuite cu unele din bronz patinat, realizate de artistul polonez  Igor Mitoraj. Usa din stanga are ca tematica “Bunavestirea”, cu Arhanghelul Gabriel si Sfanta Maria, iar cea din dreapta reprezinta “Invierea”, Iisus avand incizata pe corp o cruce.

http://www.santamariadegliangeliroma.it/

Categorii: Italia, Roma
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *