Polovragi

Polovragi este o comuna din judetul Gorj, aflata la 50 km distanta de Targu-Jiu si 60 km de Ramnicu Valcea. Este situata in Depresiunea Subcarpatica Olteana, la poalele Muntilor Parang si Capatanii.
Se crede ca denumirea comunei deriva de la numele unei plante, “polovraga”, pe care vracii o foloseau pentru a trata diverse boli.
Locuitorii au plantatii de capsuni, anual in comuna organizandu-se Festivalul Capsunelor in luna iunie. In luna iulie, in perioada zilei Sf. Ilie, se organizeaza Nedeia de la Polovragi, un targ de marfuri si animale mentionat documentar din secolul al XVII-lea. Toamna se organizeaza si Festivalul Castanelor, comuna fiind marginita de o padure de castani comestibili.
Obiective turistice:
Manastirea Polovragi –  Dateaza din 1505, fiind ridicata de Radu si Patru, fiii lui Danciu Zamona. De la inceputuri si pana in 1968, in manastire au vietuit calugari, apoi a devenit manastire de maici, avand hramul Adormirea Maicii Domnului
Pestera Polovragi – Pestera a fost sapata de-a lungul a mii de ani de apele Oltetului in calcarele Muntilor Capatanii. Are o lungime de 10 km cartati de speologi, iar galeria turistica are 800 m. Temperatura constanta este de 9 grade, iar umiditatea medie – de 90 la suta. Este adapost pentru o colonie de circa 300 de lilieci cu potcoava (Microchiroptera Rhinolophus). Legenda spune ca in aceasta pestera a locuit Zalmoxe, liderul spiritual al dacilor.
Cheile Oltetului – Au o lungime de aproximativ 2 km, 670m altitudine si separa Muntii Capatanii (in partea dreapta) de Muntii Parang (in stanga cheilor).
Cetatea dacica si Crucea lui Ursache – Deasupra Pesterii Polovragi, la 1.000 m altitudine, in Poiana Padesului se afla ruinele unei cetati dacice, despre care se crede ca ar putea fi cetatea Arcina, numita de Ptolemeu “unul dintre cele mai stralucite orase din Dacia”. Tot aici poate fi vazuta si Crucea lui Ursache (1808), seful plaiesilor din zona Novacilor.
Oborul Jidovilor – jidovii sunt personaje mitologice, despre care se spune ca stateau cu un picior pe Muntii Capatanii si cu celalalt pe Muntii Parang si beau apa din Oltet.

Categorii: Polovragi, Romania
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *