Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov, situata la 15 km de Brasov, este unul dintre cele mai bine pastrate ansambluri fortificate din Transilvania. Este situata in varful unui deal stancos, inconjurat de paduri, avand o singura cale de acces, dinspre est.
Pe locul actualei cetati a existat mai intai o fortificatie dacica. Potrivit ultimelor cercetari arheologice, este vorba despre cetatea Cumidava, mentionata si de geograful Ptolemeu printre “orasele stralucite ale Daciei”.
In perioada medievala, cavalerii teutoni au ridicat o cetate de lemn in aceasta zona de importanta strategica, iar mai tarziu, dupa plecarea cruciatilor, a fost transformata intr-o fortificatie de piatra.
Cetatea Rasnov a fost mentionata documentar pentru prima data in 1335, cand tatarii au pustiit Tara Barsei. Singurele fortificatii care au rezistat atacurilor, salvand vietile locuitorilor, au fost cetatea de pe Tampa din Brasov si Cetatea Rasnov. Cetatea are doua curti: una exterioara, in care erau adapostite vitele si unde, intr-o vreme, exista si o capela, si una interioara, protejata de o constructie circulara fortificata, prevazuta cu multe guri de tragere. In timpul asediilor, locuitorii din targul Rasnovului se refugiau pe Dealul Cetatii, marturie fiind cele 83 de incaperi care serveau ca adapost si camara. Problema principala era reprezentata de lipsa apei. De abia in secolul al XVI-lea a fost amenajat de mesterii sasi un put cu o adancime de 146 de metri.
In iulie 2001, in cetate a fost descoperita o comoara cuprinzand monede de argint, din perioada 1509 – 1610, trei cani de cositor, varfuri de sageti si de arbaleta, un compas si diverse obiecte de uz comun.
Decorul cetatii a atras multi regizori de film. Aici au fost filmate scene din filmele “Nemuritorii”, “Dacii”, “Mihai Viteazul”, “Columna” si din pelicula americana “Cold Mountain”, cu Nicole Kidman si Jude Law. In perioada de vara, din 2009, in cetate se organizeaza “Festivalul de Film Istoric Rasnov”.

Din vara lui 2015, accesul in cetate se poate face si cu funicularul, pretul unei curse dus – intors fiind de 12 lei.
Program de vizitare: de luni pana duminica, de la 9:00 la 17:00.
Pretul unui bilet: 10 lei

www.rasnov-turism.ro

 

Categorii: Rasnov, Romania
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *