Pestera Valea Cetatii

Pestera Valea Cetatii (Fundata) este situata pe latura estica a Masivului Postăvaru, la altitudinea de 790 m.
Se afla la 3,5 km distanta de Rasnov si la numai la 1,5 km de Cetatea Rasnov. Face parte din aria naturala protejata Pestera Valea Cetatii, datorita elementelor naturale cu valoare ecologica, stiintifica, peisagistica deosebite, reprezentate de fenomene carstice, arborii seculari si flora.
Peştera Valea Cetatii a fost deschisa intamplator in 1949 in urma unei explozii hidraulice ce a îndepărtat umplutura care o astupa si care a produs o viitura puternica pe Valea Fundata, bolovanii antrenati de aceasta putand fi inca vazuti de-a lungul ei. In 1954, cativa tineri din Rasnov au reuşit sa patrundă pentru prima data in pestera prin aceasta deschidere.
Pestera are aproximativ un kilometru, din care o portiune de 330 de metri este amenajata pentru turisti. Din 2010 in pestera este folosit un sistem modern de iluminare cu led, care este mai prietenos cu mediul si cu fauna (liliecii). Pestera este sapata intr-un masiv calcaros jurasic. In Sala Mare (40/30/20 m) pot fi observate stalactite, stalagmite, coloane, iar pe pereti sunt prezente scurgeri de calcit (“lapte de pestera”). Datorita acusticii deosebite, aici se tin si concerte de muzica de camera ale Filarmonicii din Brasov.
In timpul vizitarii, ghidul stinge pentru un scurt timp luminile din pestera pentru ca vizitatorii sa poata simti pret de cateva clipe linistea si intunericul absolute din acest spatiu.
Temperatura in pestera este de 11 grade Celsius.
In poiana de langa intrarea in pestera este amenajata si o tiroliana.

Program de vizitare
Vara ( 1 mai – 30 septembrie ): 10:00 – 20:00
Iarna (1 octombrie – 30 apriliei): 10:00 – 18:00
Pretul unui bilet: 15 lei
Vizitarea se face din 30 in 30  de minute incepand cu ora fixa si numai insotiti de ghid.
www.pestera-valeacetatii.ro

Categorii: Rasnov, Romania
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.

Adaugati comentariu

 *