Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino este considerat, prin valoarea exponatelor sale, cel mai important muzeu egiptean din lume dupa cel din Cairo.

A fost infiintat in 1824, cand regele Sardiniei, Carol Felix, a achizitionat o ampla colectie de opere egiptene de la Bernardino Drovetti. Acesta din urma, originar din Piemonte, l-a urmat pe Napoleon Bonaparte in multe din campaniile sale militare si pentru meritele sale a fost numit consul al Frantei in Egipt. Datorita prieteniei cu regele egiptean, Drovetti a reusit sa transporte in Europa peste 5.000 de obiecte, printre care statui, papirusuri, sarcofage, mumii, amulete si obiecte din viata cotidiana. Adaugand la acestea colectii care apartineau Casei Savoia, Carol Felix a intemeiat primul muzeu egiptean din lume. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, directorul muzeului, egiptologul Ernesto Schiaparelli, a condus personal cateva campanii de sapaturi arheologice in Egipt, care au condus la imbogatirea colectiei din Torino. 
Ultima achizitie importanta a Muzeului este templul din Ellesija, daruit Italiei de Republica Araba Egipteana in 1970, pentru suportul tehnic si stiintific in campania de salvare a monumentelor nubiene, amentinate de constructia marelui baraj din Assuan.
Egiptologul francez Jean-François Champollion, cel care a reusit sa descifreze hieroglifele folosind inscrisurile de pe piatra din Rosetta, spunea ca “drumul spre Memfis si Teba trece prin Torino”.
In 2013, Muzeul Egiptean din Torino a fost inclus de cotidianul britanic “The Times” pe lista cu cele mai importante muzee din lume.
Muzeul este dotat si cu o biblioteca, spatii de restaurare si de studiu ale mumiilor si papirusurilor, iar din iunie 2015 participa la o expeditie arheologica internationala in Egipt. 

Program de vizitare
Lunea: 09:00 – 14:00
Marti – Duminica: 09:00 – 18:30
Pretul unui bilet: 13 euro (biglietteria.museitorino.it)
Adresa: Via Accademia delle Scienze, 6, 10123 Torino
www.museoegizio.it
www.italia.it

Categorii: Italia, Torino
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *