Torino

Torino este unul din cele mai mari orase din nordul Italiei, centrul administrativ al regiunii Piemonte si unul dintre cele mai faimoase orase baroce din Europa.
Orasul este traversat de fluviul Pad si se intinde nu departe de poalele Muntilor Alpi, vizibili in zilele senine.
Zona a fost locuita din vremuri stravechi de populatia de origine celtica a Taurinilor, iar mai tarziu a fost cucerita de romani care au intemeiat o tabara militara, Castra Taurinorum. Planul stradal actual pastreaza inca structura militara romana, cu strazi care se intersecteaza in unghiuri drepte.
Este orasul in care au luat viata o multime de simboluri “made in Italy”: cafeaua espresso, ciocolata gianduja, Martini, masinile Fiat. 

De vazut la Torino:

  • Mole Antonelliana – a fost proiectata in 1823 de Alessandro Antonelli si este considerata simbolul orasului. Adaposteste Muzeul National al Cinematografului. Cu ajutorul unui lift panoramic se poate ajunge pana la 85 m (din cei 167 m ai constructiei), de unde poate fi admirat intreg orasul.
  • Piazza Castello – adevaratul nucleu al orasului, a fost proiectata in 1584 de arhitectul Ascanio Vitozzi. Aici se intersecteaza cele patru artere principale ale orasului: Via Roma, Via Pietro Micca, Via Po si Via Garibaldi, una dintre arterele pietonale cele mai lungi din Europa. Piazza Castello este marginita de Palazzo Reale, resedinta regelui de Sardinia, apoi a regelui Italiei, de Palazzo del Governo (astazi sediu al prefecturii orasului), de Biblioteca Regala, care adaposteste faimosul autoportret al lui Leonardo da Vinci, si de Palazzo Madama. Acesta din urma este sediul Muzeului de Arta Antica care numara printre capodopere “Portret de barbat” de Antonello da Messina si un codex miniat de Jan Van Eyck.
  • Muzeul Egiptean – primul muzeu egiptean din lume si al doilea ca importanta dupa cel din Cairo. Egiptologul francez Jean-François Champollion, cel care a descifrat tainele hieroglifelor, spunea ca “drumul spre Memfis si Teba trece prin Torino”.
  • Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul (Duomo San Giovanni) – care adaposteste faimosul giulgiu din Torino (“la Sacra Sindone”), expus vizitatorilor doar cu ocazii speciale.
  • Castello si Parco Valentino – Parcul Valentino, conceput de un peisagist francez in secolul al XVIII-lea, adaposteste Castelul Valentino, resedinta a Casei de Savoia, inclusa in patrimoniul UNESCO. In acest parc se afla o alta atractie turistica a orasului: Borgo Medievale, reproducerea fidela a unui targ din secolul al XV-lea, cu case fortificate, botegi, stradute si un mic castel.

Printre felurile de mancare tipice se numara: tajarin, un tip de paste proaspete cu trufe albe sau ragù de maruntaie; branza robiola; bagna caôda, un sos cu ulei, usturoi si ansoa, servit cu legume proaspete sau fierte; bonèt, o budinca de cacao cu biscuiti amaretti; cicolata gianduja (ciocolata cu alune de padure, dupa o reteta economica inventata secolul al XIX-lea, cand cacaua era scumpa si greu de gasit). Dintre vinurile piemonteze cele mai cunoscute se numara Barolo, Dolcetto si Moscato.

Categorii: Italia, Torino
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
3 Comentarii

Adaugati comentariu

 *