Limenas, capitala Insulei de Smarald

Limenas sau Thassos este capitala Insulei Thassos. Alaturi de Prinos, este unul dintre punctele de legatura ale insulei cu Grecia continentala. Este situat pe coasta nordica insulei, pe ruinele orasului antic Thassos, ridicat de colonistii parieni pentu a implini profetia zelului Apolo (“Spune-le parienilor, Telesikles, sa inalte o cetate care sa poate fi vazuta de oriunde pe Insula Aeria”).
Din portul Limenas pleaca zilnic feribotul catre continent, mai precis catre Keramoti (pe o distanta de 8 kilometri, parcursa in aproximativ 30 minute).
“Limenas” in limba greaca inseamna chiar “Portul”.
Are aproximativ 3.000 de locuitori care se ocupa cu turismul, agricultura, pescuitul si explotarea carierelor de marmura. Este centrul administrativ si comercial al Insulei Thassos, aici aflandu-se foarte multe hoteluri, restaurante, magazine, banci, cluburi, un oficiu postal si sediul politiei.
In Limenas pot fi vizitate Amfiteatrul, Agora antica, Templul lui Apollo, Muzeul de Arheologie sau Capul Evreokastro. Monumentele si ruinele din Limenas sunt o marturie a trecutului glorios al insulei, pe cand era foarte infloritoare datorita comertului cu marmura. Foarte apreciata datorita culorii sale de un alb pur, marmura de Thassos a fost folosita nu numai in Grecia Antica, ci si in Roma si Imperiul Bizantin. 
In apropierea orasului se afla plaje frumoase, printre care Limanaki, Nisteri, Makryammos, Agios Vasileios, Tarsanas.

www.thassos-view.com
www.go-thassos.gr

 

Categorii: Grecia, Limenas
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
4 Comentarii

Adaugati comentariu

 *