Frumusetea salbatica a Insulei Thassos

Insula Thassos (Θάσος) este cea mai nordica dintre insulele arhipelagului grecesc si cea mai verde, fiind numita “Insula de smarald”. Este situata in bazinul nordic al Marii Egee (Marea Traciei).
A fost locuita din cele mai vechi timpuri, dar primul care a mentionat-o a fost Herodot: acesta povesteste ca Thassos, in cautarea surorii sale Europa, rapita de Zeus, a ajuns pe insula si, fiind cucerit de atmosfera ei, nu a mai parasit-o niciodata. Asa ca numele insulei este acelasi cu al primului ei locuitor legendar.
Insula Thassos este predominant muntoasa, cel mai inalt varf este Ipsarion (1.204m). Este acoperita de paduri de pini, stejari si platani, dar si de numeroase livezi de maslini. Pinii si maslinii coboara pana pe malul Marii Egee si aproape fiecare localitate de pe insula are cativa platani foare batrani, crescuti de obicei in inima asezarilor si mangaind pe locuitori cu umbra lor in zilele aride.
Litoralul este stancos pe coastele de est si vest si mai nisipos in nordul si sudul insulei. Cele mai faimoase plaje sunt Marble Beach (cu nispiul alb) si Paradise Beach. Una dintre cele mai frumoase si retrase plaje este Salonikios Beach, de unde pot fi admirate apusuri spectaculoase.
Capitala este orasul Limenas, unde se afla institutiile administrative si unul dintre porturile principale, care face legatura cu Grecia continentala (Keramoti).
Clima insulei este blanda tot timpul anului. Hipocrate spunea ca pe Thassos iarna seamana in general cu vara.
Are aproximativ 18.000 de locuitori care traiesc in cele 31 de asezari ale insulei si care se ocupa cu in principal cu turismul, exploatarea marmurei, apicultura si cresterea animalelor. De asemenea, sunt producatori de vin, ouzo si ulei de masline. Vinul de Thassos este unul dintre cele mai bune din Grecia si se spune ca era indragit deopotriva de zei si de regina Cleopatra. Marmura exploatata in carierele de pe insula din cele mai vechi timpuri a fost apreciata intotdeauna pentru albul ei pur. 
Locuitorii insulei sunt religiosi si pastreaza cu sfintenie traditiile crestine. Pe langa numeroasele biserici, exista si cateva manastiri, printre care cele mai cunoscute sunt Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail (in apropiere de Alyki) si Manastirea Sf. Pantelimon (langa Kazaviti). In zilele senine, de pe coastra vestica a insulei poate fi vazut Muntele Athos.
Insula este inconjurata de o soseaua principala de la care se ramifica strazile catre asezarile muntoase (racoroase si mai putin populate, ca Maries, Theologos, Kazaviti) si catre localitatile de pe malul marii, care vara sunt pline de turisti. Una dintre statiunile cele mai linistite este Chrisi Ammoudia, iar cea mai populara este Skala Potamia.

www.thassos.ro/
www.go-thassos.gr/
www.thassos-island.com/

Categorii: Grecia, Thassos
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
11 Comentarii

Adaugati comentariu

 *