Napoli

Napoli este resedinta regiunii Campania  si al treilea oras ca marime din Italia. Este asezat in zona Golfului Napoli, la 232 km distanta de Roma.
A fost fondat de cumani in secolul al VIII-lea i. Hr. si a facut parte dintre cele mai importante cetati ale regiunii Magna Graecia (Neapolis). Vreme de 6 secole a fost capitala Regatului de Neapole. Sub dinastia Burbonilor a devenit capitala Regatului Celor doua Sicilii si a cunoscut o perioada de inflorire, in 1839 fiind inaugurata prima linie ferata de pe teritoriul italian, care lega Napoli de Portici. Dupa unirea cu Italia a cunoscut o perioada de declin.
Obiective turistice din Napoli:
Centrul istoric al orasului face parte din patrimoniul UNESCO.
Piazza del Plebiscito este o piata semicirculara din sec. al XIX-lea, imprejmuita de Palatul Regal si de fatada neoclasica a bisericii San Francesco di Paola, construita dupa modelul Panteonului din Roma.
Maschio Angioino (Castel Nuovo) este castelul care a vegheat portul Napoli vreme de 700 de ani. A fost construit in 1279 de Carol de Anjou. Forma actuala este datorata insa arhitectului catalan Guillermo Sagrera, care a construit si Llotja din Palma de Mallorca. Intre cele doua turnuri de la intrare, aragonezii au inaltat un arc de triumf dedicat lui Alfonso de Aragon, o capodopera a sculpturii renascentiste.
Galleria Umberto I, inceputa in 1887, la noua ani dupa Galleria Vittorio Emanuele din Milano, este o arcada in forma de cruce, acoperita cu sticla si adapostind o zona comerciala. Podeaua este din mozaic, cu reprezentarea zodiilor in centrul ei.
Via Toledo este una din arterele principale ale orasului. Aici se gaseste Cartierul Spaniol (Quartieri Spagnoli), realizat in 1500 de Don Pedro din Toledo pentru a gazdui trupele spaniole. 
Nu departe de Napoli se inalta Vezuviul, vulcanul care in urma eruptiei din 79 i. Hr. a ingropat orasele Pompeii si Herculaneum. Descoperirile arheologice din orasele antice pot fi vazute la Museo Archeologico Nazionale. Vezuviul este inca activ, ultima eruptie avand loc in 1944. Craterul Vezuviului este vizitabil, exista o poteca turistica amenajata. De la inaltimea lui de 1281 m, se poate vedea panorama Golfului Napoli, cu Insulele Ischia, Procida si Capri, dar si Peninsula Sorrento. 

 http://www.italia.it
http://www.italyguides.it

Categorii: Italia, Napoli
Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
Un comentariu

Adaugati comentariu

 *