Pestera Polovragi

Pestera Polovragi este situata pe Cheile Oltetului, la periferia comunei Polovragi din judetul Gorj.
Drumul spre pestera porneste din dreapta Manastirii Polovragi, marginind o padure de castani comestibili cu vegetatie de tip mediteranean. Dupa putin timp se intra pe Cheile Oltetului, care separa Muntii Parang (in stanga) de Muntii Capatanii (in dreapta). Peste aproximativ 300 m se afla intrarea in pestera, pe versantul din dreapta.
Pestera a fost sapata de-a lungul a mii de ani de apele Oltetului in calcarele jurasice ale Muntilor Capatanii. Are o lungime de 10 km cartati de speologi, iar galeria turistica are 800 m. Temperatura constanta este de 9 grade, iar umiditate medie – de 90 la suta. Este adapost pentru o colonie de circa 300 de lilieci cu potcoava (Microchiroptera Rhinolophus). Se numesc astfel deoarece prezinta o forma de potcoava in apropierea nasului, care emite fascicule sonore cu care detecteaza insectele.
Legenda spune ca in aceasta pestera a locuit Zalmoxe, liderul spiritual al dacilor. Tot in pestera vracii fierbeau o planta cu puteri vindecatoare numita “polovraga” si care a dat numele locurilor. A fost si loc de retragere pentru pustinici. Pe unul din peretii pesteri se mai poate vedea inca un desen reprezentand moartea facut cu negru de fum de calugarul Pahomie. Deasupra pesterii se afla ruinele unei cetati dacice, din care se putea cobori in pestera, dar si Crucea lui Ursache (1808), seful plaiesilor din zona Novacilor. 

Program de vizitare: zilnic, intre orele 10:30 – 18:00; lunea inchis.
Pretul unui bilet: 6 lei
www.nge.ro

Puteti urmari comentariile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0.
Puteti adauga un comentariu, sau trackback din propriul site.
2 Comentarii

Adaugati comentariu

 *